Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w konkretnych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby zdobyć przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda okazałego trudu. czarna czy białą która lepsza? Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to bardzo śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także stosownego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film