Prawdziwie włoska restauracja – typowe menu
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najbardziej popularny typ restauracji. Cenimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską kosztują mniej znane dania obiadowe takie jak canelloni, gnocchi czy desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku cechom: jak wiele półproduktów naprawdę pochodzi z Włoch, czy w menu można znaleźć też mniej popularne włoskie potrawy, czy lista win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność i dania z różnych części Włoch. Najlepsza włoska restauracja stworzy naturalnie włoski nastrój.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to wcale nie znaczy, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to przepyszna kuchnia europejska .
Dobre wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może ignorować trunków. Obiad bez wyjątku powinien obejmować też trunek. Odrobina alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji typowa praktyka. menu restauracji Klasyczne wina włoskie to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta oraz cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać różnorodną kartę win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Chcąc poznać indywidualność włoskiego gotowania bez wątpienia warto poszukać restauracji, która umie przyrządzić nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film