Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu znanych na całym globie. Dzisiaj skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.
Olśniewająca serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w rzeczywistości uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Ważne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron według Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest bardzo urozmaicona. Poświęcić można jej de facto długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że urzeknie ono głębią smaku i aromatu.