Świetna kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród licznych wariantów, które daje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i duża dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. jedzonko Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, focaccia, minestrone i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film